Ağız bakımı çocukluk döneminde başlaması gereken bir alışkanlıktır. Her yaş aralığındaki kişilerin bu alışkanlığı edinmesinde fayda vardır.
Ağız Bakımını Nasıl Olmalı?
Dişlerinizi günde 3 ( minimum yatmadan önce 1 ) kez fırçalamalısınız. Fırçalama hareketi; diş etinden dişe olacak şekilde çeyrek turdur. Diş etlerine ve dişinize aşırı baskı uygulamadan, diş hekiminizin tavsiye ettiği fırçalarla fırçalamanız önerilir. Diş ipi kullanırken diş etinize zarar vermediğinizden emin olmalısınız. Diş aralarınızı temizlemek için şerit şeklinde diş ipi kullanabilirsiniz.
Protez Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Total (alt üst tam dişli protez) ve parsiyel (kancalı protez) protezler gece çıkartılıp temizlenmelidir. Temizleme işlemini bir diş fırçası yardımıyla diş macunu kullanarak yapabilirsiniz. Kaplamanız var ve koku rahatsızlığı çekiyorsanız protez için özel diş ipi kullanmalısınız. Bu ip ile protezin altında kalan artık gıdaların uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Ağız gargaraları bu bölgelerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Eğer tüm bunları yapmanıza rağmen rahatsız edici koku devam ediyorsa hekiminize danışmalısınız..
Ağız Kokusu Neden Olur ?
Bakımı ihmal edilen dişlerin yüzeyinde zamanla tortu ve bakteriyel plaklar oluşmaya başlar. Bu gram (- ) bakteri kolonilerinin zamanla artması sonucu oluşan gaz, ağız kokusuna sebep olmaktadır.Bu bakterilerin ürettikleri asit de dişlerin en sağlam dokusu olan "mine" tabakasına zarar vermektedir.
Ağız kokusuna genellikle dişe bağlı sebepler neden olduğu gibi; reflü, tonsil taşları ve sağlık problemleri de etkili olabilir.
Ağız Kokusunu Geçirme Yöntemleri Nelerdir ?
Günlük diş temizliğinize doğru fırçalama tekniğinizle beraber özen göstermelisiniz. Diş aralarını temizlemek için diş ipi kullanmalısınız..Ağız gargaralarını kullanımına uygun şekilde uygulamalısınız. 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmeli ve diş taşı temizliğinizi yaptırmalısınız.